Исхраном до добре крвне слике

Крвна слика је огледало здравља. Исхрана која може побољшати крвну слику мора садржати гвожђе у добро искористивом облику. Велике количине узете одједном не играју битну улогу, важно је често узимати нешто богато гвожђем, по могућности додати у барем 3 дневна оброка један богат извор гвожђа.

Гвожђе је само по себи неискористиво уколико нема одређених витамина и минерала за његову апсорпцију (унос у крв из хране). То су фолна киселина, витамин Ц, калцијум. Они су потребни у минималним количинама да би процес апсорпције текао добро, не у мегадозама.

ХРАНА БОГАТА ГВОЖЂЕМ

Гвожђе се јавља у исхрани у два облика: први се означава као хем и налази се у производима животињског порекла, а други се налази у биљкама. Гвожђе животињског порекла апсорбује се много боље, мада апсорпција умногоме зависи од остале исхране. Гвожђе биљног порекла апсорбује се много боље када је у комбинацији са оним животињског порекла. Спанаћ садржи доста гвожђа, али се не сме комбиновати с млеком, јер калцијум спречава његову апсорпцију, док је витамин Ц олакшава. Препоручује се порција од 200 грама меса дневно, коју треба допунити спанаћем или јајетом. Важно је нагласити да кафа или чај после јела умањују апсорпцију гвожђа. Постоје и додаци исхрани који се препоручују, али због проблема који се могу јавити, препоручује се да се они узимају по препоруци лекара.

Храна богата хем-изворима гвожђа (боље искористив облик који долази у месу):

ИЗВРСТАН ИЗВОР – шкољке, свињска џигерица, пилећа џигерица, говеђа џигерица
ДОБАР ИЗВОР – рачићи, сардине, ћуретина, туњевина
Храна богата нехем-изворима гвожђа (слабије искористив облик који долази у биљкама):
ИЗВРСТАН ИЗВОР – кувани пасуљ и сочиво, грашак, бундевине семенке, сунцокрет семенке, печени кромпир (у љусци), шпаргле, купина, парадајз, лубеница
ДОБАР ИЗВОР – сок од шљива, сушене брескве, бадем, суве кајсије

Намирнице које побољшавају апсорпцију гвожђа

месо, риба
воће – наранџе, наранџин сок, диња, јагода, грејпфрут, лимун
поврће – броколи, прокељ, парадајз, сок од парадајза, кромпир, паприка, бело вино
зачини – рузмарин, чили, босиљак, цуррy, цимет

Намирнице које спречавају апсорпцију гвожђа

Црвено вино, кафа, црни чај, Интегралне житарице и мекиње,Сојини производи,Млеко
Не морате стално пити сок од цвекле и купине, џигерицу. Важно је да имате добар извор гвожђа, и да гвожђе уносите у више оброка.

error

Допао вам се садржај? Раширите вест! ХВАЛА