Кретањем до добре крвне слике

Чист ваздух у плућима, редовне шетње или боравак на планини јачају организам и поправљају здравље. Приуштите себи добар одмор и рекреацију, а организму неопходан опоравак од свакодневних стресова чиме се повећавају шансе за боље здравље. На имунитет нарочито повољно утиче планински ваздух, али и сунце јер је на планинама значајно већа количина инфрацрвених зрака, а у горама су лековити чак и ветрови.

Колико сте пута и од кога све чули да би било добро да прошетате, а кад сте то заиста и учинили? Много је разлога зашто шетња мора бити саставни део свакодневице, а мотивацију морате наћи сами. Ипак, ево неколико подстицаја да стекнете здравији начин живљења уколико вам до сада није био својствен.

Шетња је једноставна и бесплатна. Не захтева посебну опрему, подлогу, прилику, чак ни друштво. Возачима се сугерише да нађу паркинг место подаље од фирме као и да неке обавезе обављају пешачећи, а не премештајући возило са једног паркинга на други. Пословне паузе, чак и кад су краће од десет минута, потребно је искористити у ходању.

Ходање користи срцу. Кад се током дана пешаћи само пола сата већ сте знатно помогли раду срца. Обимно научно истраживање показало је да жене које ходају оштро, брзином од 6,4 километра на сат, па тако бар три сата недељно, имају једнаке користи по срце као и оне које напорно вежбају сат ипо недељно. Обе групе испитаница су имале између 30 и 40 одсто мањи ризик од срчаних оболења у односу на њихове физички неактивне вршњакиње.

Смањује ризик од неких тумора. Не само шетња, већ и друге умерене физичке активности, снижавају ризик од рака. Стручне студије показју да оне жене које вежбају после менопаузе имају за 30 одсто мањи ризик од развоја рака дојке. Оне које су биле активне током целог живота имају тај ризик за 42 одсто мање од оних које су преферирале статични начин живљења. Такође, рекреација доноси 40 процената мање ризика од рака дебелог црева.

Подизање имунитета. Ако сте потпуно физички неактивни повећава се ризик од бактеријских и вирусних инфекција, али и претерано физичко активирање штети имунитету. Оптимална је умерена физичка активност попут шетње или брзог ходања. У једном истраживању 50 људи су подељени у две групе, прва је ходала брзо 45 минута дневно, друга је била без икаквих физичких активности. Прва група је имала упола мање прехлада од круге, контролне групе, али су они први имали и бољу крвну слику јер су имали више ћелија које убијају вирусе и бактерије.

Помаже психи и мозгу
Није још разјашњена веза физичке кондиције са менталном бистрином али зна се да физичка активност подиже расположење, тако да доктори препоручују посебно код депресивних стања редовне шетње. Оне су савршене и за ублажавање стреса. Умерена фискултурна активност делотворнија је од оне јачег интензитета. Чак само једна добра шетња смањује напетост једнако као таблета за смирење, а делује дуже од медикамента. Уз све то, физички активне личности имају мањи ризик од повреда.

error

Допао вам се садржај? Раширите вест! ХВАЛА