Због чега се узимају тромбоцити?

Концентровани тромбоцити добијени тромбоцитаферезом се одмах дају болеснику код кога постоји опасност од искрварења и само једна доза је довољна да спасе живот. Тако припремљени тромбоцити могу да се чувају до 5 дана. Тромбоцити се могу давати сваких 15 дана, односно 24 пута годишње.

Трансфузија тромбоцита се примењује оним болесницима код којих је број тромбоцита толико смањен да је недовољан да спречи крварење што може довести до животне угрожености.

Тромбоцити (крвне плочице) су ситни крвни елементи који су потребни за заустављање крварења.

Нормалан број тромбоцита је 150000-450000 у милилитру крви. Тромбоцити се стварају у костној сржи. Животни век тромбоцита је око недељу дана, после чега се разграђује и нестаје из циркулације.

Из сваке јединице крви која се добија од добровољних давалаца могу се припремити тромбоцити. Међутим, количина добијених тромбоцита је мала. Потребно је да неколико особа да крв (шест до осам) да би се припремили тромбоцити за једног болесника. Тромбоцити се могу припремити и поступком који се зове тромбоцитафереза. Тада, добијена количина тромбоцита од једног даваоца јесте једна терапијска доза за болесника.

Давање тромбоцита је безбедно. Број тромбоцита који се издваја из крви даваоца мали је у односу на укупан број тромбоцита у крви и не угрожава нормално функционисање организма, а обнови се за 48 сати. Не постоји ризик од добијања болести које се могу пренети путем крви, јер је сет за тромбоцефарезу и сав остали прибор који се користи у процедури, за једнократну употребу.

Давалац тромбоцита може бити свака здрава особа старости од 18 до 60 година. По обављеном лекарском прегледу и добијању свих потребних информација, узимају се узорци крви за неопходне анализе (одређивање крвне групе, крвнр слике, фактора коагулације и изводе тестирања на болести које се могу пренети путем крви-ХИВ, жутица типа Б, Ц и сифилис). Тек по добијању задовољавајућих резултата тестирања, приступа се извођењу поменуте процедуре.

error

Допао вам се садржај? Раширите вест! ХВАЛА